Tri razloga zašto ne postižemo zacrtani cilj shadow overlay

Tri razloga zašto ne postižemo zacrtani cilj

Postavi cilj na prvo mjesto, imaj povjerenja u sebe i zadrži pozitivan nivo motivacije

Novosti

Svi smo se susreli sa situacijom u kojoj očekujemo jedan ishod, a desi se suprotno. Iako smatramo da radimo sve kako bismo ostvarili zacrtani cilj, ipak nam se na tom putu ponekad potkrade neka greška u koracima koja ne rezultira željenim i pozitivnim ishodom.

Bilo da se radilo o poslovnom, životnom, materijalnom ili nematerijalnom cilju, 3 su važna razloga koja nas spriječavaju u njihovom postizanju:

 1. Prioritet

 2. Povjerenje u samoga sebe

 3. Motiviranost

 

 1. Prioritet

  Prioritet je prva i po meni najvažnija stavka dostizanja i postizanja nekog cilja. Određeni dio našeg života fokusirani smo na određeni prioritet koji bi nam trebao donijeti uspjeh u nastavku našeg životnog puta. Učili smo da bismo se obrazovali, diplomirali i dobili zvanje. Sa zvanjem smo tražili posao kako bi osigurali vlastitu financijsku sigurnost. Sa financijama smo osiguravali vlastitu pokretninu i nekretninu. Tražili smo partnera/partnericu koji/koja će nam osigurati potomstvo. Uvijek smo bili fokusirani na određeni prioritet kako bi postigli željeno.

  Ali na putu postizanja tih ciljeva zaboravili smo na svoje zdravlje i postavljanje sebe na prvo mjesto. U ovom slučaju stavljam naglasak na prekomjernu tjelesnu kilažu, ogroman svakodnevni stres, problemi s krvnim tlakom, atrofija mišićnog tkiva, bolovi u vratu, koljenu, leđima i općenito nezadovoljstvo vlastitim sobom

  Sada se pali alarm u tijelu i vrijeme je za promjenu. Prvo i logično rješenje je pokrenuti se, da li u vidu hodanja, trčanja, plivanja, vožnje biciklom, planinarenja ili fitness-a, izbor je na vama.

  Radeći u fitness-u kroz mnoštvo različitih klijenata uočio sam da je najveći problem kod postizanja zacrtanih želja i ciljeva, stavljanje tog specifičnog cilja na prvo (prioritetno) mjesto. Ljudi jednostavno žele ostvariti cilj, ali opet ne smatraju ga toliko bitnim i važnim da ostale dijelove svog života podrede tom cilju. Uz to, postavljaju se nerealni i neostvarivi ciljevi s čime počinjemo sumnjati sami u sami te kasnije izgubimo motivaciju i vraćamo sve na početak.

 

Rješenje: 

  Ako ste odlučili skinuti višak kilograma, promijeniti prehrambene navike, izgraditi mišiće, poboljšati tjelesnu kondiciju i živjeti zdravije tada se taj određeni period (još bolje ako imate osobu koja vas vodi na tom putu) fokusirajte maksimalno na zacrtani cilj i smatrajte ga prioritetnim, a ne samo usputnim ciljem koji možete, ali i ne morate ostvariti jer neće biti "smak svijeta" ako ga ne ostvarite.

  Po meni, svaki ostvaren cilj može vam donijeti samo dobro, a svaki neostvareni i treba gledati kao "smak svijeta" te se potruditi svim silama da „spasite svijet“.

 2. Povjerenje u samoga sebe

  Svi smo mi, priznali vi to ili ne 90% orijentirani na fizički izgled. Društvo, a posebice društvene mreže postavili su norme što je lijepo, a što nije i u tom vrtlogu informacija i slika, ukoliko ne ulažemo u sebe tonemo u vlastitu nesigurnost iz koje se kasnije teško možemo izvući.

Ako mi sami ne vjerujemo da smo sposobni ostvariti neki uspjeh, kako očekujemo podršku drugih?

  Kako bi ojačali samopouzdanje i vlastiti karakter moramo jačati disciplinu i posvećenost (prioritet) svome cilju. Sve je povezano, a samim time nam je i lakše ostvarivo. Sam trening je odličan primjer gdje osoba može u potpunosti upoznati svoje tijelo, izgraditi čvrst i stabilan karakter, a samim time podići svoje samopouzdanje u nebesa. Nakon toga svaki će nam cilj biti moguć i ostvariv. Uvijek će postojati lakše i teže ostvarivi ciljevi, ali dokle god vjerujemo u vlastite sposobnosti i mogućnosti ostvariti ćemo čak i one neostvarive.

Rješenje:

  Pokušajte ovladati svojim umom i tijelom i postati sam svoj gospodar. Prestanite se zamarati drugima i njihovim mišljenjem jer vas te osobe nikada neće podupirati da budete bolji od njih. Te osobe se boje vašeg uspjeha, jer će to samo potvrditi njihov neuspjeh. Zato se bojimo izaći iz trenutnog društva kojem pripadamo jer se bojimo da nas kasnije ne odbace. Takvim načinom razmišljanja sami sebe sabotiramo na putu prema boljem i uspješnijem životu i lagano tonemo u živo blato ispunjeno nesigurnošću i nepovjerenjem u vlastite mogućnosti. Iako nam na početku djeluje da nemamo podršku okoline, ovdje zapravo vjerujući u sebe i svoj cilj gradimo i treniramo svoj karakter. Kada ostvarite svoje želje i ciljeve, ostati ćete iznenađeni reakcijom okoline koja vas je do sada sputavala u ulijevala nepovjerenje. Ukoliko ste i dalje okruženi zavidnim i ljubomornim osobama koje vas i dalje ne podržavaju, vrijeme je da promijenite svoju okolinu. Probudite pobjednika u sebi.

 3. Motiviranost

  Kada postavimo ciljeve, prvi period vremena, svi smo nadobudni i beskrajno motivirani jer vizualiziramo krajnji produkt naše vizije i benefite koje će nam donijeti. Ali moramo biti svjesni da se niti jedan ozbiljniji cilj ne ostvaruje preko noći i da nas na tom putu očekuju stalni usponi i padovi. Trebamo ostati fokusirani na cilj (prioritet), vjerovati u sebe i držati određeni nivo motivacije. Vodite se poslovicom "strpljiv-spašen". Nema prečica u životu. Što više truda uložimo, krajnje ostvarenje cilja će biti još ljepše i cijeniti ćemo ga još više.

 

  Dobar primjer motivacije je sigurno sam trener. Trener nema nikoga da ga tapša po ramenu, da mu zacrtava ciljeve, da ga motivira oko treninga i prehrane, a opet se očekuje da je to  sasvim lagano i normalno.

 

  Pravi treneri su primjer čvrstog karaktera i čvrste samodiscipline. Po meni je krajnje nedopustivo da klijent izgleda bolje od trenera (govorim o počecima trenažnog procesa). Trener mora biti osoba koja drži do svog zdravlja, fizičkog izgleda i znanja kako bi klijentu maksimalno pomogla i olakšala na njegovom ciljanom putu. Trener mora biti ogledni primjer vlastite cjeloživotne motivacije kako bi osoba koju trenira mogla usvojiti neke obrasce njegovog ponašanja i uklopiti ih u vlastiti život. Najbolji su treneri oni koji žive ono što rade. Takvim načinom će pružiti svome klijentu viziju zdravijeg i kvalitetnijeg života, a samim time će mu i motivacija biti na visokom nivou jer će se rezultati jako brzo uočiti.

Rješenje:

  Ukoliko smo zacrtani cilj postavili na prvo mjesto, podigli samopouzdanje i povjerenje u sebe na viši nivo, motivacija će nam biti u pozitivnom omjeru. Putem ostvarenja željenog cilja uvijek će postojati prepreka i na to odmah u početku trebamo biti spremni. Neke ćemo savladati lako, a neke će nam se činiti nepremostive. Tako će nam motivacija oscilirati prema gore i prema dolje.

  Jedno je sigurno, dokle god nam je cilj prioritet i vjerujemo da mi to možemo ostvariti i motivacija će postojati. Ukoliko zbog mnogih loših nedaća koje su nas snašle na putu prema našem cilju izgubimo vjeru u sebe, a cilj nam padne na sporedno mjesto, ugasiti će se i sama motivacija. Pokušajte NE ODUSTATI.

 

Zaključak

  Postavite za početak dostižan i realan cilj, izgradite postupno svoj karakter i postanite svog tijela gospodar, podignite razinu motivacije na viši novi kako bi brzo i jednostavno ostvarili svoje planove. Sva tri faktora međusobno su povezana, pa prije nego u potpunosti odustanete od svog cilja, pokušajte provjeriti da li ste uspješno iskoristili sva tri faktora. Ukoliko jeste, onda je očito vaš cilj trenutno nedostižan, pa sagledajte kojim drugim putem ste u mogućnosti ostvariti željeno.

Želim vam što više ostvarenih ciljeva.

info icon

Dogovori kavu s
GORANOM

close icon
background image background gradient

S Goranom na kavu

Dajem privolu da se moji podaci koriste i obrađuju u svrhu odgovaranja na moj upit.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.
Više informacija »

Slažem se