Zrava / nezdrava prehrana PART 1. shadow overlay

Zrava / nezdrava prehrana PART 1.

Što točno podrazumijeva zdrava, a što nezdrava hrana? Što nas to uistinu deblja?

Prehrana

     Hrana servirana danas na našem stolu uvelike se razlikuje od one prije par desetljeća (da ne spominjem i stoljeća). Zbog prevelike potražnje dolazi do još veće, brže, masovnije proizvodnje i skoro sva hrana nam je dostupna u svako godišnje doba. Samim tim ubrzanim i neprirodnim procesom proizvodnje hrana gubi na svojoj nutritivnoj vrijednosti.

S obzirom da jedemo hranu koja nije urodila plodom u sezoni za koju je predviđena normalno je da imamo manjak povjerenja u njezinu nutritivnu vrijednost.

Danas ne možemo biti 100% sigurni koja hrana je stvarno zdrava i da li radi dobro za nas i naše tijelo, a koju hranu bi trebali izbjegavati. Čak i ona hrana koja je deklarirana kao 100% biološka i da je izrasla prirodnim putem iz zemlje  nema najbolje nutritivne vrijednosti jer tlo više nije što je nekada bilo.

Najprije bih se osvrnuo na osnovni sastav hrane.

Hranu čine dvije osnovne komponente:            

MAKRONUTRIJENTI i MIKRONUTRIJENTI.                                      

Proteini, ugljikohidrati i masti čine makronutrijente, a vitamini i minerali mikronutrijente.

Svaki zdravi obrok trebao bi sadržavati sve nabrojane komponente raspoređene u pravilnim omjerima, a s obzirom da je danas sve podređeno užurbanom načinu životu, prioritet pažnje na sastav hrane pada u vodu.

Propuštamo ili preskačemo doručak, a kod većine se sastoji od 2 kave i banane, za ručak koristimo neku dostavnu aplikaciju na mobitelu, a za večeru si dajemo oduška jer ipak je bio naporan dan

Tražimo brza rješenja za svoje loše prehrambene navike i zaplićemo se u marketing mrežu zvanu DIJETA. Ovdje se od nas traži da izbacimo skoro sve iz prehrane što nam je ikada bilo fino, a jedemo što sterilnije i neukusnije jer ostalo „deblja“.

Moj savjet je da ne nasjedate na raznorazne dijete jer vas to neće dovesti do rezultata koje ste zacrtali već će vas u većini slučajeva čak još više razočarati, a samim time povećati odbojnost prema fitnessu i uravnoteženoj prehrani. Trebate naučiti razlikovati hranu i posložiti obroke u danu kako vam odgovara. Postoji puno jednostavniji i produktivniji način za postizanje željenog cilja, a to ću vam otkriti pred kraj teksta.

     Svi želimo biti vitki i zdravi, ali želimo i uživati u životu, a ne biti robovi hrane i treninga. Apsolutno vas podržavam u toj namjeri jer je i to moj cilj, ali da bi to ostvarili nekada je potrebno izdvojiti određeno vrijeme da dođemo do toga cilja. Tada treba uživati u hrani, a trening će postati željeni dio našega života, a ne prisilni.

Moramo prvo biti iskreni prema sebi i ne se zavaravati. Priznajte si da niste vodili brigu o sastavu hrane, niti brojanju kalorija, a kamoli obraćali pažnju da li jedete bijeli ili raženi kruh. Prioritet je bio da se posao odradi, pa makar gladovali cijeli dan. Time radite veliku štetu svome tijelu i svome zdravlju.

Ovo nije sramota priznati!

Sramota je ništa ne poduzeti u vezi toga!

Imate danas toliko dostupnih informacija na internetu da nitko, ali baš nitko nema opravdanja da zapušta svoje tijelo i svoje zdravlje, a kasnije krivi sve oko sebe. Počnite prvo od samoga sebe.

Dakle krenimo u vašu promjenu!

Budući da ste godinama i godinama usvajali samo loše prehrambene navike ne možete očekivati čuda i preobrazbu u par dana, a niti izgled osobe spremne za binu u par mjeseci. U ovoj fazi pada ispit 99% ljudi. Sad je pitanje da li želite biti kao većina ili ipak želite nešto postići i promjeniti ovaj poražavajući postotak?

Budite uporni!

Promjena ne dolazi preko noći!

Niste postali direktor na vašem poslu preko noći niti je Mister Olympia izgradio pobjedničko tijelo za godinu dana. Potreban je trud, rad i odricanje kako u treningu tako i u usvajanju zdravih prehrambenih navika. Na početku će za to biti potreban malo duži period, ali čim postignete rezultat biti će vam ga lakše održavati.

Uz dobru organizaciju sve se može postići, ali većina nas nije borac i traži instant rezultate pa niti ne pomisli da uđe u ring i pobijedi.

Budite borac. Budite hrabri. Dostupne informacije su vaše najjače oružje. Svi možete postići sve što želite samo to morate sami odlučiti.

Kako odgovoriti na pitanje da li postoji zdrava ili nezdrava hrana?

O tome ovisi njena kalorijska i nutritivna vrijednost. Najčešće pod lošu odnosno „junk“ hranu svrstavamo raznorazne burgere, pizze, pekarske prozivode, sokove, alkohol i veliku većinu svega u čemu uživamo. Takva hrana je nutritivno siromašna, kalorijski visoko rangirana i nezasitna zbog čega dolazi do veće konzumacije obroka u danu, a samim time i većeg unosa kalorija.

A sada najbitnija informacija koja će promijeniti vaše rezultate.

Hrana ne deblja! Deblja ukupan kalorijski broj koji prelazi vašu zacrtanu kalorijsku vrijednost.

To znači da i prevelika konzumacija piletine, riže, krumpira, lososa, posnog sira također deblja.

To znači da možemo jesti burek, kebab, burgere i sve što nam je volja dokle god njihove vrijednosti uvrstimo u naš dnevni kalorijski broj.

Dobra organizacija hrane čini nam fleksibilnu i na posljetku zdravu hranu.

Nećemo se zavaravati, ono smo što jedemo.

Dakle, ako jedemo samo nutritivno siromašnu hranu, a pratimo kalorijski unos i ne prelazimo ga ostvariti ćemo zacrtanu kilažu. Pitanje je samo kakva će nam biti tjelesna kompozicija? Naravno da neće biti najbolja. Slažete se?

Treba odlučiti što želite. Odlučite kakvo tijelo želite. Ako ciljate izrezano, nemasno tijelo tada ćete morati jesti što je moguće više nutritivno bogatiju hranu, ako želite biti samo fit onda možete miksati, a ako želite samo postići određenu kilažu onda samo pratite kalorijski unos. Ali savjetujem da ipak uložite u svoju tjelesnu kompoziciju.

Što se tiče dijeta, to ćete sami odlučiti i imati svoju dijetu. U prijevodu vi ćete odrediti koliko obroka možete sami pripremiti i u koje doba dana ćete ih na miru pojesti. To je jedina „dijeta“ koja će vam donijeti rezultate dokle god poštujete svoj zacrtani kalorijski unos.

Objašnjenje kalorijskog unosa pronađite ovdje.

     Da zaključimo. U vašoj dijetnoj prehrani smijete jesti skoro svu hranu. Da biste izgubili, održavali ili dobili kilograme morate pratiti svoju zacrtanu kalorijsku vrijednost. Sami određujete kada, što i koliko jedete. Možda nećete uvijek moći birati vrijeme u kojem jedete, ali uvijek možete odbrati što jedete!

Vrijeme je da napokon postignete tijelo o kakvom ste sanjali.

info icon

Dogovori kavu s
GORANOM

close icon
background image background gradient

S Goranom na kavu

Dajem privolu da se moji podaci koriste i obrađuju u svrhu odgovaranja na moj upit.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.
Više informacija »

Slažem se