Dipsevi shadow overlay

Dipsevi

Dipsevi su često zanemarena vježba u zatvorenom prostoru ...

Savjeti

Dipseve možemo definirati kao višezglobnu vježbu koja uključuje aktivaciju većeg broja mišićnih skupina od kojih primarno mišiće ramena, prsa i tricepsa. Razina aktivacija te tri mišićne skupine ovisi u kutu izvođenja vježbe. Za čvrstoću i stabilnost trupa odgovorni su aktivni mišići stabilizatori.

Dipsevi u velikoj mjeri utječu za razvoj snage svih mišića "gurača" trupa i na njihovu hipertrofiju. Dipseve često svrstavamo u "mušku" vježbu i rijetko viđamo pripadnice nježnijeg spola da izvode vježbu na paralelama. Ali postoje različite varijante dipseva i predvježbe koje mogu izvoditi i žene.

Dipsevi su često zanemarena vježba u zatvorenom prostoru dok su kod treninga na otvorenom uz zgibove jedna od najdražih i najčešće izvođenih vježbi.

Ovisno o nagibu tijela i putanji laktova prilikom pokreta dolazi do aktivacije mišića prsa ili tricepsa, a ovo je glavna razlika.

Želimo li više aktivirati mišiće prsa, koristiti ćemo širi hvat, nagnuti ćemo trup prema naprijed, a laktove izbaciti u stranu, prema van. Ovisno o visini možemo i ne moramo savijati koljena.

Želimo li više aktivirati triceps, učinit ćemo obrnuto: uski hvat, uspravan trup, a laktovi su cijelo vrijeme uz tijelo i usmjereni unazad.

Za naprednije vježbače savjetujem da obrate pažnju na sporije spuštanje (negativan dio pokreta) kako tehnika ne bi patila i kako ne bi došlo do ozljede ramena.

Za vježbače početnike savjetujem da prvo ojačaju mišiće "gurače" kroz sklekove na povišenju, prelazeći lagano na sklekove u kosini na paralelama te opružanje (ekstenziju) elastične trake obješene na povišenje.

Za sva dodatna pitanja i nejasnoće stojim na raspolaganju.


Kontakt obrazac

Molim vas da unesete potrebne informacije. Javiti ću vam se u najkraćem mogućem roku.

Dajem privolu da se moji podaci koriste i obrađuju u svrhu odgovaranja na moj upit.

info icon

Dogovori kavu s
GORANOM

close icon
background image background gradient

S Goranom na kavu

Dajem privolu da se moji podaci koriste i obrađuju u svrhu odgovaranja na moj upit.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.
Više informacija »

Slažem se